

Karriär - Intervju med Lena
Mechanum jobbar mer eller mindre med alla stora gymnasieskolor i Göteborg och Malmö, men också med vuxenutbildningar. Elever får möjlighet att göra sin praktik hos oss, där vi står för en stor del av den praktiska utbildningen. En del gör praktik på endast ett par veckor, medan andra gör 50-60% av sin utbildning hos oss.
Vi ger elever chansen att bli utbildade här med målsättningen att bli anställd efteråt. Har vi ingen ledig tjänst när praktiken är klar har man en bra grund att stå på och kan söka sig vidare. Av årskurs 3- och vuxenelever får ca 80% anställning hos Mechanum när de är klara med sin utbildning. Det finns olika inriktningar och expertområden inom varje märke, till exempel högvoltsutbildningar. Mechanum har länge haft ett stort fokus på just högvoltsutbildningar och var bland de första verkstäderna som deltog.
Hur ser framtiden ut för kvinnor inom branschen?
Bilbranschen behöver bli bättre på att kommunicera ut de möjligheter som finns, då många tror att det är tungt, oljigt och hård chargong. Arbetet är inte lika tungt idag som det var tidigare eftersom det nu för tiden finns fler och bättre hjälpmedel. Bara för att man väljer att läsa en fordonsutbildning behöver man inte bli mekaniker, utbildningen är så mycket bredare idag. Stora delar av arbetet är diagnos och felsökning, samt byte av elektronikkomponenter. Vi på Mechanum ser väldigt positivt på att få fler kvinnor att välja fordonsbranschen. Vi önskar en mix på våra arbetsplatser. Det är viktigt att lyfta fram att man inte behöver byta en motor bara för att man blir mekaniker, utan det finns så otroligt mycket mer man kan göra!
